L’ACOLLIMENT PROFESSIONAL D’INFANTS AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES*

De l’abandonament a l’acompanyament especialitzat

A Catalunya hi ha actualment al voltant de 7000 infants tutelats per l’Administració. Són infants i adolescents que en molts casos no viuen amb les seves famílies perquè aquestes no saben, no poden o directament no volen fer-se’n càrrec. Així, molts d’ells acaben vivint en algun dels centres que conformen la xarxa de protecció a la infància.

Tot i que l’entrada en centre es planteja com el darrer recurs, en tant es considera que sempre que sigui possible els infants han d’anar a viure amb una família d’acollida mentre la situació a casa no es resolgui, l’escassesa de famílies sumada a les necessitats específiques de determinats perfils d’infants provoca que per a molts d’ells viure en un centre acabi sent l’únic horitzó de futur possible.

Per a resoldre aquesta situació es va desenvolupar en la Llei 14/2010 dels Drets i les Oportunitats de la Infància i l’Adolescència (LDOIA 14/2010) la mesura d’acolliment en Unitat Convivencial d’Acció Educativa (UCAE). Aquest tipus d’acolliment, conegut popularment com a acolliment professional o especialitzat, està adreçat a perfils com ara infants amb necessitats educatives específiques, amb alteracions de la conducta, grups de germans, infants a partir de set anys, amb malalties cròniques… És a dir, tots aquests infants que per les seves necessitats i característiques difícilment trobarien mai una família que els acollís.

Així, nens amb VIH, diabètics, amb alguna malaltia crònica, però també infants sense cap característica particular més enllà de tenir més de set anys, configuren la borsa de nens i nenes susceptibles de ser acollits sota aquesta mesura, i que busquen famílies compromeses, i amb la capacitat tècnica necessària (educadors, infermers, metges, pedagogs, psicòlegs…) per a poder atendre’ls adequadament.

Plantejat com un projecte professional, o bé com un projecte de compromís personal i social, i amb una prestació que va d’entre 1800 i 2900€ al més (en funció del nombre d’infants acollits i les seves característiques), a hores d’ara aquesta mesura segueix sent molt marginal, i sovint desconeguda pel públic en general i les possibles famílies.

A Catalunya tenim un sistema de protecció a la infància que desenvolupa bons recursos i té bones idees, i també tenim ciutadans compromesos, capaços i amb voluntat de millorar el món que ens envolta i la vida de molts d’aquests infants i adolescents. Ara només toca aconseguir que uns i altres es trobin, i es millori d’aquesta manera la vida i les perspectives de futur de tots aquests infants.

*Abstract per la comunicació a la III Jornada estatal d’intervenció social en salut materno-infanto-juvenil, organitzada per l’Hospital Sant Joan de Déu el 17 de Juny de 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s