Companys de viatge i realitats incòmodes en medi residencial (CRAE)

La convivència en un CRAE no sempre és fàcil. Més enllà del com un pot gestionar la seva situació, i el que l’ha originada, també tenen molt pes la manera com els companys viuen i gestionen la pròpia realitat.

Un patiment silenciós, sovint no pel fet de ser al centre, sinó per les causes que han provocat el seu ingrés (desatenció, abusos, maltractament…) es posa de manifest en les petites situacions del dia a dia. I és que viure en un a CRAE no és bo ni dolent, però inevitablement implica, per exclusió, no viure a casa, realitat que retorna una vegada i una altra.

Així, la vivència que cadascú té de la seva pròpia història a partir del relat que hagi pogut anar construint, determinarà en bona mesura el clima institucional.

Existeixen limitacions però, en la capacitat de contenció d’aquest patiment per part dels professionals dels centres. La idea de que tots els malestars poden ser treballats, elaborats i eliminats s’allunya força de la realitat, fet que no ha d’impedir seguir apostant i posant en joc tots els recursos educatius i terapèutics necessaris. Així, no és infreqüent que als centres hi hagi infants i adolescents, que no havent sabut o pogut elaborar la seva situació, manifestin conductes disruptives o alteracions de conducta; o fins i tot, cada cop més sovint, amb discapacitats o trastorns mentals greus. Es podria dir, en altres paraules, que el que ha viscut, -o precisament el que no han viscut-, els ha acabat embogint.

Aquesta situació entra sovint en conflicte amb els educadors que, des del coneixement, no del cas, ni de l’expedient, ni de la xifra, sinó de l’infant amb els seus neguits, les seves mirades, els seus silencis; pateixen en solitud en veure que l’atenció que s’està donant no és aquella que s’hauria de donar, ni aquella que un voldria per un fill.

Però la realitat és tossuda, i de vegades li agrada jugar a forçar la corda. Si bé un temps enrere l’Administració dotava als centres dels recursos humans necessaris per atendre a les particularitats dels infants amb alteracions de conducta, discapacitats o necessitats educatives especials, reforçant les plantilles per oferir una atenció de qualitat, aquesta situació ja no es dona, provocant un exercici permanent d’equilibri impossible en el que l’atenció d’uns infants implica inevitablement la desatenció d’altres.

Personal que no es cobreix, disminució progressiva de recursos, falta de inversió i manteniment… Tot un seguit de pèrdues que sumades a la precària situació en que ingressen els infants, fan que la realitat sigui cada cop més difícil de gestionar. Es podria afirmar, doncs, que des d’un temps els professionals de la protecció a la infància ja no fan el que han de fer, sinó el que poden.

Els equips, moguts per l’angoixa que els genera veure que l’atenció dels molestos pertorba la tranquil·litat de la resta, acaben duent a terme una fugida endavant, provocant l’expulsió simbòlica i fins i tot real dels que molesten. En definitiva, de passar la pilota a un altre. De sacrificar a un (normalment el que té més dificultats per gestionar el seu patiment) en benefici de la majoria.

Una nova expulsió. Primer de casa, ara del Sistema.

I és que no ha de ser gens fàcil conviure amb algú que dia sí, dia també, té rebequeries, crida, insulta, dona cops o tira cadires… Sí, cadires! I a mesura que es fa gran, i que la situació es fa més insuportable, la temptació de desfer-se d’ell és cada cop més intensa.

Deia Meirieu[1]: “Lo normal en educación es que la cosa no funcione; que el otro se resista, se esconda o se rebele. Lo normal es que la persona que se construye frente a nosotros no se deje llevar, o incluso se nos opongo, a veces, simplemente, para recordarnos que no es un objeto en construcción sino un sujeto que se construye. El dilema, excluir o enfrentarse. Dimitir o entrar en una relación de fuerzas. […] La tentación, echar a los bárbaros para poder ejercer bien la función de enseñantes. […] Educar es negarse a entrar en esa lógica.”

No es tracta, per tant, de desfer-se dels que molesten o dels qui no saben com acceptar aquesta ajuda, ni tampoc es tracta d’ajuntar-los a tots en un mateix centre-gueto. Cal donar als centres els recursos necessaris per poder donar l’atenció que necessiten uns infants sense que això repercuteixi negativament en la resta. Tots han de tenir l’atenció que necessiten. I aquesta màxima no ha de ser discutible.

Això no treu però, que hi hagi situacions en que les característiques d’un infant facin aconsellable una atenció més especialitzada (en un centre terapèutic, per exemple) i uns recursos més específics, no tant per la tranquil·litat de la resta, sinó per l’atenció del propi infant.

 

[1] Meirieu, P. Frankentein Educador. Laertes, 1998.

Anuncis

2 comments

  1. Sóc educadora social d’infants i adolescents en risc des de fa més de 7 anys i estic enamorada de la meva tasca educativa. Tot i així, és ben cert que la falta de recursos ens està fent més conplicada la complexa tasca educativa que ens proposem portar a terme. Estant totalment d’acord amb el teu discurs la meva aportació és que quan menys recursus, siguin del tipus que siguin, més creatius i imaginatius em de ser els educadors. Ánims i gràcies per compartir els teus pensaments 😉
    Quan més sols ens sentim com educadors més s’ agraeix trobar a personas que comparteixin la teva visió i manera d’entendre l’educació social. Que tinguis un feliç dia!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s